Thursday, January 1, 2015

Pemikiran Malik Bennabi

Salam alaik..

Pabila masuknya bulan Januari,bermakna musim peperiksaan akhir bagi kebanyakan pelajar IPTA pun bermula.Sem 5 ni aku ada 2 paper je,,bunyi macam heaven,tapi tak jugak,sebab bila ada sikit je paper utk exam,bermakna aku ditimbuni tugasan yang menimbun bagi subjek lain yang ditiadakan final exam tu..Haruslah kan,tugasan banyak sebab nak cover markah untuk penilaian subjek,takkan senang-senang lecturer nak bagi markah free,,hehe..

Subjek Wajib Fakulti aku tinggal satu je untuk dihabiskan iaitu subjek Pemikiran Islam Semasa.Subjek ni terletak di bawah pengkhususan Jabatan Usuluddin & Falsafah.Bagi aku subjek ni menarik untuk diikuti walaupun boleh dikatakan majoriti pelajar kurang suka disebabkan perlu memerah otak memahami pelbagai aliran pemikiran.Dalam subjek ni,kami mengenali pelbagai aliran pemikiran seperti gerakan Islah, reformisme,tradisionalisme,pluralisme,liberalisme dan macam-macam -isme yang lain.Subjek ni penuh dengan falsafah yang tersirat.

Kami juga mempelajari biografi beberapa orang tokoh seperti Syed Muhd Abduh,Malik Bennabi,Jamaluddin Al-Afghani  serta ulama masa kini yang tidak asing lagi,Syeikh Yusof Al-Qardawi.Aku tertarik dengan teori peradaban dan ketamadunan oleh Malik Bennabi.Dah namanya pun aku ni budak sejarah,memang senang tertarik dengan teori-teori macam ni..hehe..Boleh rujuk latar belakang beliau di sini..


Antara teorinya ialah:
Dua Asas Pembinaan Peradaban iaitu: 
  • Memahami Teori Pembangunan Tamadun 
  • Membina Semula Kebudayaan Masyarakat Islam                

Menurut Malik lagi: 
  • Masyarakat Islam sedang berdepan dengan masalah peradaban. 
  • Kehilangan peradaban ialah punca hilangnya peranan masyarakat Islam dalam sejarah hari ini. 
  • Pembangunan semula peradaban ialah asas kemajuan semula masyarakat Islam. 
  • Peradaban adalah ‘sumber’. Dari sumber peradaban, maka lahirlah pencapaian-pencapaian dalam bentuk produk-produk ketamadunan pelbagai bidang kehidupan i.e sosial, ekonomi dan politik. 
  • Peradaban melahirkan masyarakat pencipta. Mereka mencipta pelbagai produk ketamadunan untuk keperluan seluruh warga masyarakat. Mereka tidak lagi bergantung kepada produk ciptaan peradaban lain bagi memenuhi keperluan kehidupan warga masyarakatnya. 
Akhir kata,aku nak kongsi kata-kata daripada Ibnu Khaldun,tokoh sejarawan yang terkenal:
“Throughout history many nations have suffered a physical defeat, but that has never marked the end of a nation. But when a nation has become the victim of a psychological defeat, then that marks the end of a nation.” 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...