Saturday, September 15, 2012

Bermulanya Era Baru!

Salam ukhuwah dan mahabbah..

Hampir dua minggu telah berlalu selepas selesai Minggu Mesra Pelajar UKM 2012.Ingatkan dah habis MMP bolehlah lega sikit,tapi tidak!Cabaran sebenar sebagai mahasiswa bermula selepas MMP.Pening jugaklah nak daftar dan gugur subjek masa minggu kedua plus daftar kelas tutorial.Biasalah masa ni semua nak kena ada geng,kalau boleh jadual kuliah dan kelas tutorial semua nak sama!Hehe..Biasalah budak tahun 1 kut!

Untuk fakulti aku(Fakulti Pengajian Islam=FPI), memang dah diingatkan oleh lecturer dan senior yang subjek kiteorang memang banyak untuk setiap sem.Lebih kurang 9@10 subjek gitu.Kena pandai manage masa nak study,kokurikulum,aktiviti kolej lagi,plus nak keluar jalan pergi KL la..Hehe..Setakat ni memang jadual kelas aku penuh hari Isnin sampai Jumaat dan hari-hari boleh dikatakan pukul 5 petang baru balik kecuali hari Jumaat ada satu kelas je.Boleh la rilek sikit..
Inilah FPI...

Namun,satu perkara yang selalu disebut dan diingatkan oleh ibu bapa kepada anak mereka yang baru menjejakkan kaki ke alam universiti bahawa JANGAN TERKENA KEJUTAN BUDAYA! Dah banyak contoh dah sebenarnya nak-nak kalau bab pelajar perempuan,malaslah nak cakap.Ada juga terdengar rungutan daripada rakan-rakan yang sudah biasa dalam biah sekolah agama merungut dengan suasana di sini.Ramai yang nak ke USIM sebenarnya sebab memikirkan pelajar USIM memang diambil daripada pelajar aliran agama.

Bagi aku,ALLAH KNOWS BETTER kenapa kita ditempatkan di sini.Ada hikmah yang tersembunyi yang mungkin kita tidak tahu.Inilah peluang kita menyebarkan dakwah terutama dalam kalangan pelajar non-Muslim di sini.Bagi rakan-rakan sefakulti denganku,keluarlah daripada kepompong selesa dan bukalah mata anda,bergaullah dengan rakan-rakan dari fakulti lain..Sesungguhnya,ilmu Allah itu luas!

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah. Al Baqarah:216)


2 comments:

rabi'atul 'adawiyah said...

bittaufik wannajah ya ukhti :)
kalau pelajar perubatan, pensyarah selalu suruh ulang apa yg dibelajar dlm kelas setiap hari
supaya tak lupa apa yg pensyarah ajar :)
rindu dgn enti :)

sfw said...

wiwi..rindu dgn hang..
bittaufik wannajah juga..
semoga berjaya menjadi doktor satu hari nanti..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...