Wednesday, November 21, 2012

Ilmu yang Bermanfaat

Salam mahabbah kepada pembaca..
Kali ni saya ingin kongsikan satu matan dalam kitab al-Hikam.Tahu tak apa itu kitab al-Hikam?Kitab ini dikarang oleh Syaikh Ibnu Athaillah as-Sakandari yang banyak membicarakan tentang akhlak dan ilmu tasawuf.Sangat bagus isi di dalamnya apabila membicarakan satu persatu perihal akhlak manusia.Contohnya, tentang mensyukuri nikmat,kepentingan cita-cita dan banyak lagi.Boleh dapatkan terjemahan kitab ini terbitan syarikat Telaga Biru karya Dr.Zulkifli Mohd al-Bakri,penceramah yang tidak asing lagi.

Sebenarnya,saya dikehendaki membicarakan salah satu matan dalam kitab ni sebagai salah satu tugasan bagi subjek Akhlak dan Tasawuf.Dan ku akui,hati aku banyak tersentuh apabila belajar subjek ni,aku rasa akhlak aku banyak sangat perlu dibaiki tak kiralah sama ada lahiriah atau batiniah.

Ni matan yang aku syarahkan ketika kelas tutorial subjek ni:

العلم النافع هو الذى ينبسط في الصدر شفاعه وينکشف به عن القلب قناعه


‘Ilmu yang bermanfaat adalah ilmu yang memancarkan cahaya di dalam dada,dan menyingkap katupnya hati’’


Maksud matan ni lebih kurang macam ni la;

1.Ilmu yang bermanfaat seharusnya dapat mendekatkan diri kepada Allah.Kalau sampai kita menjauhkan diri dengan Allah,maknanya mungkin ada salah silap kita sendiri dalam proses menuntut ilmu.Mungkin niat kita tak betul,jadi kena perbetulkan niat.Lainla belajar ilmu yang diharamkan contohnya ilmu sihir,memanglah menyebabkan kita jauh daripada Allah.

2.Ilmu yang bermanfaat juga seharusnya dapat memperbaiki akhlak kita.Maknanya kita aplikasikan apa yang kita belajar dan tahu dalam membentuk akhlak sesuai seorang Muslim. Sebab tu ada beza sebenarnya orang yang 'berakademik' dan orang yang 'berilmu'. Krisis nilai dalam kalangan remaja dan belia sekarang terutamanya pelajar IPT yang dikatakan hanya berilmu tetapi tidak berakhlak membuatkan masyarakat hilang kepercayaan terhadap golongan ini untuk mengambil alih pucuk pimpinan negara pada masa akan datang.

Golongan sebegini sepatutnya hanya ditakrifkan sebagai golongan akademik tetapi bukan golongan orang yang berilmu.

Kesimpulannya,betulkan niat kita sebagai pelajar dalam perjuangan menuntut ilmu agar ilmu yang ditimba bermanfaat kepada kita sebagai pemiliknya serta dapat dimanfaatkan kepada agama,bangsa dan negara.

''Ilmu lebih berharga daripada harta kerana ilmu yang akan menjaga pemiliknya,sedangkan harta kamulah yang mesti menjaganya.''

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...